woensdag 26 juni 2013

Een SD-kaart formatteren in Linux Ubuntu/Mint

Als je een (gebruikte) SD-kaart wil (her)formatteren voor het gebruik in je Raspberry Pi met je Ubuntu/Mint computer, dan heb je software nodig met de naam GParted. Als deze nog niet is geïnstalleerd, dan ga je naar het softwarecentrum in je hoofdmenu en tikt in het zoekvenster GParted. Het eerste resultaat is "GParted partitiebewerker". Druk op de knop "installeren" en de software zal zich automatisch installeren op je computer.

Steek nu de bewuste SD-kaart in de kaartlezer.

Na de installatie vind je GParted terug in het menu "Systeem". Bij het openen zal je paswoord worden gevraagd. In de rechterbovenhoek kun je een dropdown menu vinden. Wanneer je hierop drukt zie je alle 'schijven' van je computer. De SD-kaart is meestal /dev/sdb. Controleer ook de grootte die vermeld staat, meestal kun je daaraan je SD-kaart herkennen.



In het menu Schijf kies je voor Partitietabel aanmaken. Je krijgt nu een waarschuwing te zien die je zal verwittigen dat al je gegevens van /dev/sdb zullen worden gewist. Klik op Toepassen als je zeker bent. Na enkele seconden is je kaart volledig gewist en zie je in de balk enkel nog een grijze zone.

In de grijze zone klik je op de rechter muisknop en kies je voor Nieuw.

In het volgende scherm hoef je enkel bestandssyteem te wijzigen naar FAT32. Daarna druk je op de knop Toevoegen.


GParted heeft een soort beschermingsbuffer ingebouwd, want je bewerking is nog niet voltooid. Om het formatteren af te ronden gaan we naar het menu Bewerken en kiezen we Alle bewerkingen uitvoeren. Opnieuw worden we gewaarschuwd. Druk op Toepassen als je 100% zeker bent.

Ziezo, je kaart is nu geformatteerd en kan worden gebruikt om je favoriete besturingssysteem op te dumpen voor je Raspberry Pi. Deze kaart is nu ook geschikt om gebruikt worden om NOOBS op te dumpen. Dankzij NOOBS kan het eerste gebruik van Raspberry Pi eigenlijk niet meer mis gaan.

Opgelet bij het herformatteren van een bestaande SD-kaart. Soms kan er een fout optreden. Dan is het nodig om na de bovenstaande procedure te rechtsklikken op je nieuwe partitie > vlaggen beheren > boot aanvinken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten