vrijdag 26 juli 2013

Waarom een Media Center maken van je Raspberry Pi?

Wie een Raspberry Pi wil (of heeft) vraagt zich vaak af wat je er eigenlijk mee kunt doen. Je kunt er veel zaken mee doen : een retro gaming console van maken, een mediacenter, je kennis van Linux opschroeven,...
Maar een media center is toch vaak de meest populaire bestemming van een Raspberry Pi.

Wat is een media center?

Tv, internet, films, muziek, tv-series,... komen steeds dichter bij elkaar? Maar een apparaat dat alles-in-één is, kost vaak honderden euro's. Een Raspberry Pi kan dan een goedkoop alternatief zijn.
De bedoeling is dat je tv de centrale plaats wordt waar je naar de radio kunt luisteren, je dvd's of Blu Ray's kunt bekijken, al je muziek kunt horen, je favoriete tv-series kunt bekijken, je (vakantie)foto's bekijkt, enz...
Een desktop PC of een laptop kunnen deze taak ook vaak aan, maar deze hebben toch enkele nadelen. En net daar komt de RPi om de hoek kijken...

De voordelen van een RPi als media center

Ten eerste is een Raspberry Pi spotgoedkoop. Voor ongeveer 40€ koop je er eentje. Als je dit vergelijkt met de verkrijgbare media centers is dit een peulschil.

Ten tweede is een Raspberry Pi compleet stil. Er zijn geen ventilatoren nodig om het zaakje te koelen. Bij je PC, laptop of media center is dat vaak anders. Een stil moment in een film of liedje wordt steeds overstemd door de ventilatoren. Hoe stil ook, een Raspberry maakt helemeel géén geluid.

De derde reden voor een Raspberry Pi : de opstarttijd. Een PC opstarten zal een stuk langer duren dan een RPi. En dat is iets wat je echt wil vermijden als je gewoon even naar een internetradio wil luisteren. Dan wil je met een paar klikken het zaakje starten.

Reden vier : de verbruikskosten. In tijden van milieubewustzijn en financiële crisis is de verbruikskost een belangrijk aspect. Zelfs als je je Raspberry Pi 24 uur per dag gebruikt kost deze je amper een paar euro per jaar.

Tot slot : de Raspberry Pi is zo compact en klein. Er zijn zelfs beugels te koop waarmee je de Raspberry Pi kunt bevestigen aan de achterkant van je tv.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten